Urtero amak irasagar-gozokia prestatzen zidan. Udazkenak ekartzen duen fruituak etxea usain goxoz janzteaz gain, gazta eta intxaurrekin batera sekulako azkenburukoa nuen. Baina gauzak ez dira betiko eta ama nekatuz joan da, beraz lana neuretzako bueltatu zait. Dena den etxean egin den errezeta berberarekin eginik sekulako gozoa atera zitzaidan.
Osagaiak,
Irasagarrak
Azukrea, 800gr kilo bakoitzeko
Azalak dituen marka beltzak kedu eta ureztaturiko ontzi batean murgildu.
Hotza dagoenean zuritu, zatitu eta kazola batean behar den azukrea gehitu.
Komenigarria da kazola lehenik zenbat pisatzen duen jakitea, honela zenbat azukre gehitu behar diogun erraz jakingo dugu.
Irabiagailutik pasa edo puregailutik, multzoa ongi birrindu arte.
Komenigarria da kazola lehenik zenbat pisatzen duen jakitea, honela zenbat azukre gehitu behar diogun erraz jakingo dugu.
Irabiagailutik pasa edo puregailutik, multzoa ongi birrindu arte.
Egosi, su motelean egurrezko goilara batekin irabiatuz, denbora guztian zehar azukrea ez erretzeko asmoz. Irasagarra goilaratik erortzen ez denean egina izango dugu.
Ontzi batera pasa, hoztean gogortuko da.
DULCE DE MEMBRILLO,Lavar
los membrillos quitando bien la pelusilla.Quitar
las marcas oscuras de la piel y poner a cocer con un poco de agua
(unos 2 dedos) durante 30/40 minutos. Dejar enfriar.Quitar
la piel, trocear a una perola que sepamos el peso y dar unos golpes
de batidora.Añadir
800 gr de azúcar por cada 1000 gr. de membrillo.Poner
a cocer a fuego no muy alto, revolviendo continuamente para que no
se queme el azúcar, hasta llegar a un punto que no se cae el
membrillo de la paleta (suele ser aprox. unos 45 minutos).El color
oscuro depende del azúcar moreno o del tiempo de cocción.Pasar
el membrillo a los envases para que endurezca.El
punto 3 se puede hacer pasando por el prensapurés a la perola y
entonces no se utiliza la batidora.