2015/12/07

IRASAGAR GOZOKIA


Urtero amak irasagar-gozokia prestatzen zidan. Udazkenak ekartzen duen fruituak etxea usain goxoz janzteaz gain, gazta eta intxaurrekin batera sekulako azkenburukoa nuen. Baina gauzak ez dira betiko eta ama nekatuz joan da, beraz  lana neuretzako bueltatu zait. Dena den etxean egin den errezeta berberarekin eginik sekulako gozoa atera zitzaidan.




Osagaiak,
Irasagarrak
Azukrea, 800gr kilo bakoitzeko
Ura








 

Zapi batekin irasagarrak garbitu, iletxoak ongi kenduz.









 

Azalak dituen marka beltzak kedu eta ureztaturiko ontzi batean murgildu. 










 


Multzoa egosi 30/40 minutuz edo irasagarra egosia egon arte. 

Hotza dagoenean zuritu, zatitu eta kazola batean behar den azukrea gehitu. 






 

Komenigarria da kazola lehenik zenbat pisatzen duen jakitea, honela zenbat azukre gehitu behar diogun erraz jakingo dugu.








 



Irabiagailutik pasa edo puregailutik, multzoa ongi birrindu arte.












Egosi, su motelean egurrezko goilara batekin irabiatuz, denbora guztian zehar azukrea ez erretzeko asmoz. Irasagarra goilaratik erortzen ez denean egina izango dugu. 





Ontzi batera pasa, hoztean gogortuko da.









DULCE DE MEMBRILLO,Lavar los  membrillos quitando bien la pelusilla.Quitar las marcas oscuras de la piel y poner a cocer con un poco de agua (unos 2 dedos) durante 30/40 minutos. Dejar enfriar.Quitar la piel, trocear a una perola que sepamos el peso y dar unos golpes de batidora.Añadir 800 gr de azúcar por cada 1000 gr. de membrillo.Poner a cocer a fuego no muy alto, revolviendo continuamente para que no se queme el azúcar, hasta llegar a un punto que no se cae el membrillo de la paleta (suele ser aprox. unos 45 minutos).El color oscuro depende del azúcar moreno o del tiempo de cocción.Pasar el membrillo a los envases para que endurezca.El punto 3 se puede hacer pasando por el prensapurés a la perola y entonces no se utiliza la batidora.