2014/05/05

LUKAINKA ETA SOLOMOAKO RISOTTOA

4 Perts.

400gr Bonba motako arroza
100gr Lukainka mina
Haragi salda 1L
Olioa
80gr Ardi gatza
50gr Gurin
Tipula ertain 1
200ml Ardo zuri
2 Baratxuri ale
6 Xerra solomo ontzutua






Kazola batean salda berotzen utzi. Baratxuriak zerratan eta tipula brunoise eran zatitu.








Olioztaturiko lapiko zapal batean baratxuriak erantsi eta `dantzan´hasten direnean tipula gehitu gatzez ondu eta multzoa potxatu. Solomoari laukitan zatitu eta lukainka 2mm xerratan.
















Multzoa potxatua dagoenean solomoa erantsi eta hau egina dagoenean lukainka. Pare bat minutuz erregosi eta arroza gehitu.















Honek salda xurgatu eta itsaten hasten denean ardoa gehitu eta azken hau xugatzean, haragi salda erantsi, poliki-poliki eta arroza xurgatu ahala.
















Arroza egina dagoenean sutik alderatu eta gazta txikitua eta gurina zatitan erantsi eta desagertu harte irabiatu.
5 Minutz jalki eta lapikoan zerbitzatu.


















RISOTO DE LONGANIZA Y LOMO: Calentar el caldo de carne en una cazuela. Filetear los ajos y cortar la cebolla en brunoise. En cazuela plana añadir los ajos y en cuanto empiecen a `bailar´ añadir la cebolla con un puñado de sal y pochar. Cortar el lomo en cuadrados y longaniza en rodajas de 2mm. Cuando el conjunto este potxado añadir el lomo y después las rodajas, rehogar durante dos minutos y añadir el arroz. Cuando este último se empiece a pegar añadir el vino blanco y cuando este último esté absorbido, ir añadiendo el caldo, poco a poco y conforme el  arroz lo vaya absorbiendo y añadiendo más caldo. Cuando el arroz esté en su punto quitar la cazuela del fuego y añadir mantequilla cortada en varios trozos y queso previamente rayado.
Dejar reposar 5 min y servir en la misma cazuela