2015/01/02

BILDOTSA LABEAN AMONAREN ERARA

12 Perts.
Bildots 1
8 Baratxuri ale
8 Erramu hosto
10 Kaiena
Erromeroa
Ezkaia
Perexila
Ardo zuria (botila erdia)
2 Edalontzi ur








Harakinak lehendabizi bildotsa zatitzeko (edo markatu/kolpatzeko) eskatuko diogu. Koipea kendu eta gorde.













 Labe erretiluan bildots zatiak ipini (haragia duen zatia gora), gatz, kaiena, ezkaia, erromeoa eta perexilaz ondu.









Baratxuri aleei atal zuria kengu eta gaineratu.lehen kendutako koipea gainetik jarri.





 Ardo zuria eta ura gehitu. Labea lehenik beroa izanda 130º, erretilua sartu.
100ºetan eduki 30 minutuz, ondoren atera eta zati guztiei bira eman, berriro sartu eta 150º 45minutuz, (erretilua likidorik gabe geratu bada, gehitu ur gehiago).







Denbora pasata, zatiei bira eman eta azkenego 15-20 minutuak tenperatura motelean (100-120º). Txigortua nahi badugu 180º  azkenengo 5min.
Platerean zerbitzatu.





CORDERO AL HORNO AL ESTILO DE LA ABUELA: Pedir al carnicero que nos la marque o parta a trozos. Se separa la grasa del cordero. Se pone en bandeja troceado (con la parte que tiene más carne hacia arriba, salar y añadir el romero, cayena, tomillo, perejil, los ajos enteros pero quitando la parte blanca de la cáscara, laurel y se añade el agua y vino blanco. colocar la grasa que previamente hemos  quitado por encima.Con el horno ya precalentado meter la bandeja. Tenerlo durante 30 min a 100º, sacar y dar la vuelta a la carne, volver a meter y tenerlo durante 45 min a 150º. Sacarlo y darle la vuelta y tenerlo 15-20min a 100º. Si lo queremos tostado los últimos 5min a 180º.
Servir en plato.